De efficiëntie van het reinigingsproces

De volgende delen beschrijven een aantal manieren om het reinigingsproces te controleren. Veel basisinspectieprocessen kunnen uitgevoerd worden door de veehouder. Als de reinigingsautomaat niet goed functioneert, moet dit verholpen worden door een gekwalificeerde servicemonteur.

Watertemperatuur

De watertemperatuur is een belangrijk onderdeel van het reinigingsproces. Een te lage temperatuur zou kunnen resulteren in een onvoldoende reiniging. Het is uitermate belangrijk dat de watertemperatuur boven een bepaald niveau blijft tijdens de circulatie. In veel landen zijn er regels voor de te handhaven temperatuur. De eindtemperatuur zou op zijn minst bij voorkeur 40°C moeten zijn.

Met een open spoelbak is het gemakkelijk om de watertemperatuur te controleren met een gewone thermometer. Het zal wat lastiger zijn om dit handmatig te doen als de spoelbak gesloten is. In deze gevallen is de reinigingsautomaat vaak uitgerust met een temperatuursensor en een display die de watertemperatuur aangeeft.

Beoordeling van de reinheid van oppervlakken

Als de reiniging tekortschiet, zou vuil zichtbaar kunnen zijn op verschillende plaatsen in de melkinstallatie. Een handmatige inspectie is daarom altijd een geschikte manier om een mogelijke storing te ontdekken. De tabel hieronder laat verschillende soorten neerslag zien die voor kunnen komen.

Soort neerslagOmschrijving
Vet Vettig, olieachtig laagje op het oppervlak
Proteïnen Blauwe regenboogachtige tint, lak-achtig
Melksteen Witte tot gele neerslag
IJzer Rood tot bruin tot zwart
Bacteriën Rode of roze/paarse kleuring of vlekken
Rubber delen Zwart of donkere restjes

Vaak zijn er duidelijke aanwijzingen dat er onvoldoende gereinigd is op bepaalde punten. Maar er zijn grote verschillen in melkinstallaties. Daarom is het moeilijk om gedetailleerde algemene informatie te geven over moeilijk te reinigen plaatsen. Maar een feit is dat melkmeters vaak moeilijker te reinigen zijn en leidingen vaak gemakkelijk.

Lang voordat het resultaat van onbehoorlijke reiniging zichtbaar is, kan de installatie onacceptabel vies zijn. Daarom zijn er andere methodes nodig om de reinheid te beoordelen. De meeste methodes gebruiken de groei van bacteriën als een indicator voor de beoordeling. Deze methodes zijn echter tijdrovend en in sommige gevallen nogal moeilijk uit te voeren. In de toekomst zullen we waarschijnlijk snelle en veilige methodes vinden om de reinheid te beoordelen, wat een zeer waardevol hulpmiddel zal zijn voor de inspectie van het reinigingsproces.

Beoordeling waterstroming

Voor die delen in de melkinstallatie die doorzichtig zijn, is het mogelijk om de waterstroom visueel te inspecteren. Voorbeelden van zulke delen zijn de melkstellen, melkmeters, meetglazen, transparante leidingen en de melk-/luchtafscheider. Maar vanwege RVS leidingen is het gebruikelijk dat grote delen van de installatie moeilijk visueel te inspecteren zijn.

Het is belangrijk dat alle melkstellen met ongeveer dezelfde hoeveelheid water gespoeld worden en dat alle leidingdelen voldoende onder water staan. Door de hoeveelheid water te meten in het melkmonsterapparaat, meestal gebruikt voor het maandelijkse monsteren, kun je tijdens de reiniging de distributie van water zien tussen de melkstellen.

Voor die reinigingssystemen die een gecontroleerde waterkolom gebruiken, zou het de moeite waard zijn om het patroon van de waterkolom te onderzoeken. Omdat doorzichtige leidingen zelden worden gebruikt, kan dit onderzocht worden m.b.v. een vacuümmeter. Het apparaat moet uitgerust zijn met een printer of met een data logger. De verschijning van een waterkolom is gemakkelijk te constateren door een plotselinge daling van het vacuüm. De omloopsnelheid en de lengte van de waterkolom kan bepaald worden door tegelijkertijd op twee verschillende plaatsen, ongeveer 10 meter uit elkaar, in de leiding te meten. De meting zou plaats moeten vinden op die plaatsen in het systeem waar de werveling het minste is.

At DeLaval we use cookies to make your website experience better. You can change your web browser settings if you do not allow cookies or do not want cookies to be saved. Read more about how DeLaval handles cookies. I have read and accepted the information on how DeLaval handles cookies.