12 gouden regels voor conventioneel melken

Voor het melken

1. Houd de uiergezondheid regelmatig in de gaten  2. Houd de juiste melkvolgorde aan 3. Straal de koeien voor 4. Reinig de spenen voor het melken
1
 
2
 
3
 
4
 

Tijdens het melken

5. Controleer het melkvacuüm 6. Sluit het melkstel op het juiste moment aan 7. Voorkom blindmelken  8. Zorg voor een juiste afname van het melkstel
5
 
6
 
7
 
Detach milking cluster correctly
 

Na het melken

9. Desinfecteer de spenen meteen 10. Reinig de melkapparatuur direct na het melken 11. Koel de melk goed 12. Bewaak managementinformatie en melkproces
Disinfect teats immediately
 
10
 
11
 
12
 


Conventioneel melken in detail

Voor het melken

1. Houd de uiergezondheid regelmatig in de gaten

  • Gebruik altijd wegwerphandschoenen en verzeker u ervan dat ze schoon zijn
  • Controleer de uiergezondheid regelmatig; controleer eerst nieuwmelkte koeien tot 1-2 weken na het kalveren (gebruik DeLaval’s California Mastitis Test CMT, DeLaval Celgetalmeter DCC of Herd Navigator)
  • Houd de uiergezondheidsgegevens van elke koe bij
  • Zorg dat melk van zieke koeien altijd gesepareerd wordt

2. Houd de juiste melkvolgorde aan

  • Melk eerst gezonde koeien  
  • Daarna nieuwmelkte koeien (totdat hun uiergezondheid is gecontroleerd)
  • Melk oudere en zieke koeien altijd als laatste, of in een aparte groep

3. Straal de koeien voor

  • Gebruik altijd wegwerphandschoenen en verzeker u ervan dat ze schoon zijn
  • Straal de melk niet op de vloer
  • Straal 2–3 stralen uit elke speen in een voormelkbeker
  • Onderzoek de melk op vlokken, kleurveranderingen of andere afwijkingen
  • Houd afwijkende melk altijd apart
  • Door voor te melken laat de koe de melk beter schieten

4. Reinig de spenen voor het melken

  • Gebruik altijd wegwerphandschoenen en verzeker u ervan dat ze schoon zijn
  • Reinig de speen en speenpunten, bij voorkeur met een goedgekeurd voorbehandelingsmiddel
  • Gebruik wegwerppapier of uierdoeken om elke speen nauwkeurig te drogen en te reinigen
  • Gebruik papier of doeken nooit voor meerdere koeien

Tijdens het melken

5. Controleer het melkvacuüm

  • Controleer altijd het vacuümniveau aan het begin van elke melkbeurt
  • Vacuümniveau, pulsatiesnelheid en -verhouding moeten voldoen aan de specificaties van DeLaval

6. Sluit het melkstel op het juiste moment aan

  • Gebruik altijd wegwerphandschoenen en verzeker u ervan dat ze schoon zijn
  • Maak het melkstel na elke koe schoon, of desinfecteer het indien nodig
  • Sluit het melkstel binnen 60 seconden na de voorbehandeling aan
  • Voorkom luchtzuigen tijdens het aansluiten van het melkstel
  • Controleer de melkstelpositionering
  • Zorg dat het melkstel van voor naar achter en van zij tot zij goed uitgebalanceerd is, dus zonder draaiing

7. Voorkom blindmelken

  • Bekijk het melkproces tijdens het melken; doe ondertussen niets anders
  • Blindmelken kan de speenpunten beschadigen
  • Houd het einde van het melken in de gaten; door de melkstroom direct te observeren of via melkstroomsensoren in geval van automatische afname

8. Zorg voor een juiste afname van het melkstel

  • Gebruik altijd wegwerphandschoenen en verzeker u ervan dat ze schoon zijn
  • Sluit het vacuüm naar het melkstel af als de koe leeggemolken is (handmatig of automatisch)
  • Laat het vacuüm op de klauw volledig afnemen alvorens het melkstel te verwijderen
  • Knijp niet in het uier
  • Neem het melkstel af na het afsluiten van het vacuüm

Na het melken

9. Desinfecteer de spenen meteen

  • Gebruik altijd wegwerphandschoenen en verzeker u ervan dat ze schoon zijn
  • Dip of spray de spenen meteen nadat het melkstel afgenomen is
  • Gebruik een goedgekeurd spray-/dipmiddel, omdat dit de meest effectieve manier is om de verspreiding van mastitis tegen te gaan
  • Laat de koeien tot 30 minuten na het melken staan

10. Reinig de melkapparatuur direct na het melken

  • Reinig de melkapparatuur en alle oppervlakken van de melkstal uitwendig
  • Spoel en reinig het melksysteem na elke melkbeurt, handmatig of automatisch
  • Gebruik goedgekeurde reinigingsmiddelen, houd u nauwkeurig aan de dosering, routine en temperatuurinstructies op het label
  • Haal de melkstellen van de spoeljetters en laat het melksysteem draineren en opdrogen

11. Koel de melk goed

  • Controleer de koeltemperatuur om er zeker van te zijn dat de juiste temperaturen bereikt worden tijdens en na elke melkbeurt
  • Volg altijd de specifieke aanbevelingen van de melkfabriek met betrekking tot de koeltemperatuur
  • Reinig de melkkoeltank direct na het legen met goedgekeurde reinigingsmiddelen

12. Bewaak managementinformatie en melkproces

  • Controleer regelmatig alle melkkwaliteit- melksamenstellings- en melkmonstergegevens van de melkfabriek
  • Als u de mogelijkheid heeft, vergelijk deze gegevens dan regelmatig met uw gegevens uit de CMT, DCC celgetalmeter of Herd Navigator
  • De beste manier om uzelf te verzekeren van een goed functionerend melksysteem is door regelmatig preventief onderhoud (vervanging van tepelvoeringen, slangen en andere onderdelen) te laten plegen volgens de aanbevelingen van DeLaval.  

At DeLaval we use cookies to make your website experience better. You can change your web browser settings if you do not allow cookies or do not want cookies to be saved. Read more about how DeLaval handles cookies. I have read and accepted the information on how DeLaval handles cookies.